Keď trávim čas s mamčou v kuchyni, stále sa od nej veľa učím. Je to krásne, pretože oproti časom, keď som jej tam pobehovala ako malá, sa veľa zmenilo. Už sa aj ona mňa pýta, čo by som ako dochutila, ako by som to pripravila, berie ma ako seberovnú a aj ona sa už môže čosi naučiť odo mňa. A takto vznikol náš slaný koláč, ktorý by sme si mali dať patentovať 😉
Quiche určite poznáte, dá sa robiť s rôznymi náplňami. Tento je ale iný aj svojím korpusom, ktorý je mrkvový. Takže je zaujímavý nie len chuťou, ale ladí aj oku. Určite si ho skúste upiecť.
INGREDIENCIE NA KORPUS:
- 150g celozrnnej múky
- 125g masla
- 100g najemno nastrúhanej mrkvy
- 1/2 balíčka prdopeču
NA NÁPLŇ:
- 250g bryndze
- 200g kyslej smotany
- 100g nastrúhaného eidamu
- 2 stredné uvarené zemiaky
- 3 vajíčka
- 1 cibuľa
- 1PL ghee masla
- soľ
- čierne korenie
- čerstvá pažítka
POSTUP: Z ingrediencií na korpus vymiesime cesto, ktoré vložíme na polhodinku do chladničky aby sa s ním dalo lepšie pracovať.
Na ghee masle opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu do zlata. Vymiešame spolu bryndzu, smotanu, syr, najemno nastrúhané uvarené zemiaky a vajíčka. Primiešame horúcu cibuľu. Dochutíme soľou a korením a pridáme čerstvú pažítku.
Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Cesto vyvaľkáme do kruhu a vložíme do väčšej formy o priemere asi 25cm. Pekne vytvarujeme aj okraje a zarovnáme. Na cesto vylejeme náplň a pečieme 25-30 minút.
Koláč necháme chvíľu vychladnúť aby sa dal krájať. Môžete ho jesť teplý aj studený.
Prajem vám voňavú dobrú chuť!