TUNIAKOVÝ STEAK S PAPRIKOVÝM PYRÉ
INGREDIENCIE:
- 150g steaku z tuniaka
- 1 stonka stopkatého zeleru
- 1 mäsitá červená paprika
- 1 stredne veľký uvarený zemiak
- 100g masla
- 100ml vývaru
- 50ml šľahačkovej smotany
- 1 PL limetkovej šťavy
- 2 neolúpané strúčiky cesnaku
- čerstvý koriander
- čerstvý tymián
- olivový olej
- soľ
- čierne korenie
POSTUP: Tuniaka vyberieme z chladničky aspoň hodinu vopred.
Papriku potrieme olivovým olejom a upečieme na 200 stupňov skoro dočierna. Keď vychladne tak ju stiahneme z kože a očistíme.
Na 50g masla opražíme na kocky nakrájaný zeler. Keď zmäkne, prilejeme vývar a povaríme asi 15 minút. Nalejeme túto zmes do mixéra, pridáme uvarený zemiak bez šupky, upečenú papriku, koriander a soľ. Všetko dobre vymixujeme. Potom nalejeme naspäť do hrnca, privedieme k varu a zalejeme smotanou. Necháme chvíľu prebublať a odstavíme. Pridáme limetkovú šťavu a dochutíme soľou ak je potreba.
Steak dobre osušíme, osolíme a okoreníme. Rozpálime panvicu a pokvapkáme olejom. Sprudka ho opražíme z každej strany 30 sekúnd. Potom pridáme 50g masla, cesnak a vetvičku tymiánu. Steak lyžicou oblievame rozpusteným maslom asi 1 minútu. Presunieme ho na tanier a necháme pod alobalom oddychovať 5 minút. K steaku si potom dáme naše výborné pyré.
POZNÁMKA: Pyré vyjde asi na 3 porcie.
Jedna porcia obsahuje: 593kcal
Bielkoviny: 37,4g Sacharidy: 12,5g Tuky: 43,3g Vláknina: 1,9g